NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 7 – Coordinate Geometry( New Syllabus)

All of the tasks in the NCERT textbook are covered in the Coordinate Geometry NCERT Solutions for Class 10 Maths chapter 7 . For students getting ready for the CBSE Class 10 board exams, Study Circle specialists have created these thorough NCERT solutions. Students can readily access.

You may get thorough, step-by-step solutions to a variety of question types from the NCERT textbook here. By practicing the NCERT Solutions, you will be able to master the concepts presented in the Coordinate Geometry chapter. all the NCERT Solutions For Class 10 Chapter 7 available in study circle.

NCERT Solutions For Class 10 Chapter 7

Exercise 7.1

Question 1. Find the distance between the following pairs of points:

(i) (2, 3), (4, 1)

(ii) (-5, 7), (-1, 3)

(iii) (a, b), (- a, – b)

Solution:

Distance formula to find the distance between two points (x1, y1) and (x2, y2) is, say d,

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 7

Question 2. Find the distance between the points (0, 0) and (36, 15). Can you now find the distance between the two towns, A and B, discussed in Section 7.2?

Solution:

Let us consider town A at point (0, 0). Therefore, town B will be at point (36, 15).

Distance between points (0, 0) and (36, 15)

NCERT Solutions For Class 10 Chapter 7

Question 3. Determine if the points (1, 5), (2, 3) and (-2, -11) are collinear.

Solution:  If the sum of the lengths of any two line segments is equal to the length of the third line segment, then all three points are collinear.

Consider, A = (1, 5) B = (2, 3) and C = (-2, -11)

Find the distance between points: say AB, BC and CA

NCERT Solutions For Class 10 Chapter 7

Since AB + BC ≠ CA

Therefore, the points (1, 5), (2, 3), and (- 2, – 11) are not collinear.

Question 4. Check whether (5, – 2), (6, 4) and (7, – 2) are the vertices of an isosceles triangle.

Solution:

Since two sides of any isosceles triangle are equal, to check whether given points are vertices of an isosceles triangle, we will find the distance between all the points.

Let the points (5, – 2), (6, 4), and (7, – 2) represent the vertices A, B and C, respectively.

NCERT Solutions For Class 10 Chapter 7

This implies whether given points are vertices of an isosceles triangle.

Question 5. In a classroom, 4 friends are seated at points A, B, C and D, as shown in Fig. 7.8. Champa and Chameli walk into the class, and after observing for a few minutes, Champa asks Chameli, “Don’t you think ABCD is a square?” Chameli disagrees. Using the distance formula, find which of them is correct.

Solution:–

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

 

Question 6. Name the type of quadrilateral formed, if any, by the following points, and give reasons for your answer:

(i) (- 1, – 2), (1, 0), (- 1, 2), (- 3, 0)

(ii) (- 3, 5), (3, 1), (0, 3), (- 1, – 4)

(iii) (4, 5), (7, 6), (4, 3), (1, 2)

Solution:

(i) Let the points (- 1, – 2), (1, 0), ( – 1, 2), and ( – 3, 0) represent the vertices A, B, C, and D of the given quadrilateral, respectively.

 

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

(ii) Let the points (- 3, 5), (3, 1), (0, 3), and (- 1, – 4) represent the vertices A, B, C, and D of the given quadrilateral, respectively.

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

It’s also seen that points A, B and C are collinear.
So, the given points can only form 3 sides, i.e. a triangle and not a quadrilateral which has 4 sides.
Therefore, the given points cannot form a general quadrilateral.

(iii) Let the points (4, 5), (7, 6), (4, 3), and (1, 2) represent the vertices A, B, C, and D of the given quadrilateral, respectively.

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Question 7. Find the point on the x-axis which is equidistant from (2, – 5) and (- 2, 9).

Solution:

To find a point on the x-axis.

Therefore, its y-coordinate will be 0. Let the point on the x-axis be (x,0).

Consider A = (x, 0); B = (2, – 5) and C = (- 2, 9).

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Simplify the above equation,

Remove the square root by taking square on both sides, we get

(2 – x)+ 25 = [-(2 + x)]+ 81

(2 – x)+ 25 = (2 + x)+ 81

x+ 4 – 4x + 25 = x+ 4 + 4x + 81

8x = 25 – 81 = -56

x = -7

Therefore, the point is (- 7, 0).

Question 8. Find the values of y for which the distance between the points P (2, – 3) and Q (10, y) is 10 units.

Solution:

Given: Distance between (2, – 3) and (10, y) is 10.

Using the distance formula,

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Simplify the above equation and find the value of y.

Squaring both sides,

64 + (y + 3)2 = 100

(y + 3)= 36

y + 3 = ±6

y + 3 = +6 or y + 3 = −6

y = 6 – 3 = 3 or y = – 6 – 3 = -9

Therefore, y = 3 or -9.

Question 9. If Q (0, 1) is equidistant from P (5, – 3) and R (x, 6), find the values of x. Also, find the distance QR and PR.

Solution:

Given: Q (0, 1) is equidistant from P (5, – 3) and R (x, 6), which means PQ = QR

Step 1: Find the distance between PQ and QR using the distance formula,

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Squaring both sides to omit square root

41 = x+ 25

x= 16

x = ± 4

x = 4 or x = -4

Coordinates of Point R will be R (4, 6) or R (-4, 6),

If R (4, 6), then QR

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Question 10. Find a relation between x and y such that the point (x, y) is equidistant from the point (3, 6) and (- 3, 4).

Solution:

Point (x, y) is equidistant from (3, 6) and (- 3, 4).

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Squaring both sides, (x – 3)2+(y – 6)2 = (x + 3)2 +(y – 4)2

x+ 9 – 6x + y2+ 36 – 12y = x+ 9 + 6x + y+16 – 8y

36 – 16 = 6x + 6x + 12y – 8y

20 = 12x + 4y

3x + y = 5

3x + y – 5 = 0

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7 

Exercise 7.2

Question 1. Find the coordinates of the point which divides the join of (- 1, 7) and (4, – 3) in the ratio 2:3.

Solution:

Let P(x, y) be the required point. Using the section formula, we get

x = (2×4 + 3×(-1))/(2 + 3) = (8 – 3)/5 = 1

y = (2×-3 + 3×7)/(2 + 3) = (-6 + 21)/5 = 3

Therefore, the point is (1, 3).

Question 2. Find the coordinates of the points of trisection of the line segment joining (4, -1) and (-2, -3).

Solution:

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Let P (x1, y1) and Q (x2, y2) be the points of trisection of the line segment joining the given points, i.e. AP = PQ = QB

Therefore, point P divides AB internally in the ratio 1:2.

x= (1×(-2) + 2×4)/3 = (-2 + 8)/3 = 6/3 = 2

y1 = (1×(-3) + 2×(-1))/(1 + 2) = (-3 – 2)/3 = -5/3

Therefore: P (x1, y1) = P(2, -5/3)

Point Q divides AB internally in the ratio 2:1.

x2 = (2×(-2) + 1×4)/(2 + 1) = (-4 + 4)/3 = 0

y2 = (2×(-3) + 1×(-1))/(2 + 1) = (-6 – 1)/3 = -7/3

The coordinates of the point Q are (0, -7/3)

Question 3. To conduct sports day activities in your rectangular-shaped school ground ABCD, lines have been drawn with chalk powder at a distance of 1 m each. 100 flower pots have been placed at a distance of 1 m from each other along AD, as shown in the following figure. Niharika runs 1/4th the distance AD on the 2nd line and posts a green flag. Preet runs 1/5th the distance AD on the eighth line and posts a red flag. What is the distance between both flags? If Rashmi has to post a blue flag exactly halfway between the line segment joining the two flags, where should she post her flag?

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Solution:

From the given instruction, we observed that Niharika posted the green flag at 1/4th of the distance AD, i.e. (1/4 ×100) m = 25 m from the starting point of the 2nd line. Therefore, the coordinates of this point are (2, 25).

Similarly, Preet posted a red flag at 1/5 of the distance AD, i.e. (1/5 ×100) m = 20 m from the starting point of the 8th line. Therefore, the coordinates of this point are (8, 20).

Distance between these flags can be calculated by using the distance formula,

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

The point at which Rashmi should post her blue flag is the mid-point of the line joining these points. Let’s say this point is P(x, y).

x = (2 + 8)/2 = 10/2 = 5 and y = (20 + 25)/2 = 45/2

Hence, P( xy) = (5, 45/2)

Therefore, Rashmi should post her blue flag at 45/2 = 22.5m on the 5th line.

Question 4. Find the ratio in which the line segment joining the points (-3, 10) and (6, – 8) is divided by (-1, 6).

Solution:

Consider the ratio in which the line segment joining (-3, 10) and (6, -8) is divided by point (-1, 6) be k :1.

Therefore, -1 = ( 6k-3)/(k+1)

– 1 = 6-3

7= 2

= 2/7

Therefore, the required ratio is 2: 7.

Question 5. Find the ratio in which the line segment joining A (1, – 5) and B (- 4, 5) is divided by the x-axis. Also, find the coordinates of the point of division.

Solution:

Let the ratio in which the line segment joining A (1, – 5) and B (- 4, 5) is divided by the x-axis be k:1. Therefore, the coordinates of the point of division, say P(x, y) is ((-4k+1)/(k+1), (5k-5)/(k+1)).

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

We know that the y-coordinate of any point on the x-axis is 0.

Therefore, ( 5k – 5)/(k + 1) = 0

5k = 5

or k = 1

So, the x-axis divides the line segment in the ratio 1:1.

Now, find the coordinates of the point of division:

P (x, y) = ((-4(1)+1)/(1+1) , (5(1)-5)/(1+1)) = (-3/2 , 0)

Question 6. If (1, 2), (4, y), (x, 6) and (3, 5) are the vertices of a parallelogram taken in order, find and y.

Solution:

Let A, B, C and D be the points of a parallelogram: A(1, 2), B(4, y), C(x, 6) and D(3, 5).

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Since the diagonals of a parallelogram bisect each other, the midpoint is the same.

To find the value of x and y, solve for the midpoint first.

Midpoint of AC = ( (1+x)/2 , (2+6)/2 ) = ((1+x)/2 , 4)

Midpoint of BD = ((4+3)/2 , (5+y)/2 ) = (7/2 , (5+y)/2)

The midpoint of AC and BD are the same, this implies

(1+x)/2 = 7/2 and 4 = (5+y)/2

+ 1 = 7 and 5 + = 8

= 6 and = 3

Question 7. Find the coordinates of point A, where AB is the diameter of a circle whose centre is (2, – 3) and B is (1, 4).

Solution:

Let the coordinates of point A be (xy).

Mid-point of AB is (2, – 3), which is the centre of the circle.

Coordinate of B = (1, 4)

(2, -3) =((x+1)/2 , (y+4)/2)

(x+1)/2 = 2 and (y+4)/2 = -3

x + 1 = 4 and y + 4 = -6

x = 3 and y = -10

The coordinates of A(3,-10).

Question 8. If A and B are (-2, -2) and (2, -4), respectively, find the coordinates of P such that AP = 3/7 AB and P lies on the line segment AB.

Solution: NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

The coordinates of points A and B are (-2,-2) and (2,-4), respectively.

Since AP = 3/7 AB

Therefore, AP:PB = 3:4

Point P divides the line segment AB in the ratio 3:4.

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Question 9. Find the coordinates of the points which divide the line segment joining A (- 2, 2) and B (2, 8) into four equal parts.

Solution:

Draw a figure, line dividing by 4 points.

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

From the figure, it can be observed that points X, Y, and Z are dividing the line segment in a ratio 1:3, 1:1, and 3:1, respectively.

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Question 10. Find the area of a rhombus if its vertices are (3, 0), (4, 5), (-1, 4), and (-2,-1) taken in order.

[Hint: Area of a rhombus = 1/2 (product of its diagonals)

Solution:

Let A(3, 0), B (4, 5), C( – 1, 4) and D ( – 2, – 1) are the vertices of a rhombus ABCD.

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

NCERT Solutions for Class 10 Chapter 7

Sharing Is Caring:

Leave a comment