NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 – Lines And Angles (New Syllabus)

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6, Lines and Angles, the chapter deals with questions and answers related to Lines and Angles. This chapter has only 2 exercise as per the new syllabus.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 in this topic introduces you to basic geometry, the main Focuses on the properties of angles formed: i) when two lines intersect and ii) when a line intersects two or more parallel lines at distinct points. in this

This chapter comes under Unit – Geometry and is included in CBSE syllabus of Class 9 Maths. NCERT solutions for Class 9 Maths Chapter 6 are available on Study Circle

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Exercise 6.1

Question 1. In Fig. 6.13, lines AB and CD intersect at O. If ∠AOC +∠BOE = 70° and ∠BOD = 40°, find ∠BOE and reflex ∠COE.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

From the diagram, we have

(∠AOC +∠BOE +∠COE) and (∠COE +∠BOD +∠BOE) forms a straight line.

So, ∠AOC+∠BOE +∠COE = ∠COE +∠BOD+∠BOE = 180°

Now, by putting the values of ∠AOC + ∠BOE = 70° and ∠BOD = 40° we get

∠COE = 110° and ∠BOE = 30°

So, reflex ∠COE = 360o – 110o = 250o

Question 2. In Fig. 6.14, lines XY and MN intersect at O. If ∠POY = 90° and a : b = 2 : 3, find c.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

 

Solution:

We know that the sum of linear pair is always equal to 180°

So,

∠POY +a +b = 180°

Putting the value of ∠POY = 90° (as given in the question), we get,

a+b = 90°

Now, it is given that a:b = 2:3, so

Let a be 2x and b be 3x

∴ 2x+3x = 90°

Solving this, we get

5x = 90°

So, x = 18°

∴ a = 2×18° = 36°

Similarly, b can be calculated, and the value will be

b = 3×18° = 54°

From the diagram, b+c also forms a straight angle, so

b+c = 180°

c+54° = 180°

∴ c = 126°

Question 3. In Fig. 6.15, ∠PQR = ∠PRQ, then prove that ∠PQS = ∠PRT.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

Since ST is a straight line, so

PQS+PQR = 180° (linear pair) and

PRT+PRQ = 180° (linear pair)

Now, PQS + PQR = PRT+PRQ = 180°

Since PQR =PRQ (as given in the question)

PQS = PRT. (Hence proved).

Question 4. In Fig. 6.16, if x+y = w+z, then prove that AOB is a line.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

To prove AOB is a straight line, we will have to prove x+y is a linear pair

i.e. x+y = 180°

We know that the angles around a point are 360°, so

x+y+w+z = 360°

In the question, it is given that,

x+y = w+z

So, (x+y)+(x+y) = 360°

2(x+y) = 360°

∴ (x+y) = 180° (Hence proved).

Question 5. In Fig. 6.17, POQ is a line. Ray OR is perpendicular to line PQ. OS is another ray lying between rays OP and OR. Prove that ∠ROS = ½ (∠QOS – ∠POS).

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

In the question, it is given that (OR ⊥ PQ) and ∠POQ = 180°

We can write it as ∠ROP = ∠ROQ = 900

We know that

∠ROP = ∠ROQ

It can be written as

∠POS + ∠ROS = ∠ROQ

∠POS + ∠ROS = ∠QOS – ∠ROS

∠SOR + ∠ROS = ∠QOS – ∠POS

So we get

2∠ROS = ∠QOS – ∠POS

Or, ∠ROS = 1/2 (∠QOS – ∠POS)(Hence proved).

6. It is given that ∠XYZ = 64° and XY is produced to point P. Draw a figure from the given information. If ray YQ bisects ∠ZYP, find ∠XYQ and reflex ∠QYP.

Solution:

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Here, XP is a straight line

So, ∠XYZ +∠ZYP = 180°

Putting the value of ∠XYZ = 64°, we get

64° +∠ZYP = 180°

∴ ∠ZYP = 116°

From the diagram, we also know that ∠ZYP = ∠ZYQ + ∠QYP

Now, as YQ bisects ∠ZYP,

∠ZYQ = ∠QYP

Or, ∠ZYP = 2∠ZYQ

∴ ∠ZYQ = ∠QYP = 58°

Again, ∠XYQ = ∠XYZ + ∠ZYQ

By putting the value of ∠XYZ = 64° and ∠ZYQ = 58°, we get.

∠XYQ = 64°+58°

Or, ∠XYQ = 122°

Now, reflex ∠QYP = 180°+XYQ

We computed that the value of ∠XYQ = 122°.

So,

∠QYP = 180°+122°

∴ ∠QYP = 302°


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Exercise 6.2

Question 1. In Fig. 6.23, if AB || CD, CD || EF and y : z = 3 : 7, find x.

 

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

It is known that AB || CD and CD||EF

As the angles on the same side of a transversal line sum up to 180°,

x + y = 180° —–(i)

Also,

∠O = z (Since they are corresponding angles)

and, y +∠O = 180° (Since they are a linear pair)

So, y+z = 180°

Now, let y = 3w and hence, z = 7w (As y : z = 3 : 7)

∴ 3w+7w = 180°

Or, 10 w = 180°

So, w = 18°

Now, y = 3×18° = 54°

and, z = 7×18° = 126°

Now, angle x can be calculated from equation (i)

x+y = 180°

Or, x+54° = 180°

∴ x = 126°

Question 2 . In Fig. 6.24, if AB || CD, EF ⊥ CD and ∠GED = 126°, find ∠AGE, ∠GEF and ∠FGE.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

Since AB || CD, GE is a transversal.

It is given that ∠GED = 126°

So, ∠GED = ∠AGE = 126° (As they are alternate interior angles)

Also,

∠GED = ∠GEF +∠FED

As EF⊥ CD, ∠FED = 90°

∴ ∠GED = ∠GEF+90°

Or, ∠GEF = 126° – 90° = 36°

Again, ∠FGE +∠GED = 180° (Transversal)

Putting the value of ∠GED = 126°, we get

∠FGE = 54°

So,

∠AGE = 126°

∠GEF = 36° and

∠FGE = 54°

Question 3. In Fig. 6.25, if PQ || ST, ∠PQR = 110° and ∠RST = 130°, find ∠QRS.

[Hint : Draw a line parallel to ST through point R.]

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

First, construct a line XY parallel to PQ.

Ncert solutions class 9 chapter 6-11

We know that the angles on the same side of the transversal is equal to 180°.

So, ∠PQR+∠QRX = 180°

Or, ∠QRX = 180°-110°

∴ ∠QRX = 70°

Similarly,

∠RST +∠SRY = 180°

Or, ∠SRY = 180°- 130°

∴ ∠SRY = 50°

Now, for the linear pairs on the line XY-

∠QRX+∠QRS+∠SRY = 180°

Putting their respective values, we get

∠QRS = 180° – 70° – 50°

Hence, ∠QRS = 60°

Question 4 . In Fig. 6.26, if AB || CD, ∠APQ = 50° and ∠PRD = 127°, find x and y.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

From the diagram,

∠APQ = ∠PQR (Alternate interior angles)

Now, putting the value of ∠APQ = 50° and ∠PQR = x, we get

x = 50°

Also,

∠APR = ∠PRD (Alternate interior angles)

Or, ∠APR = 127° (As it is given that ∠PRD = 127°)

We know that

∠APR = ∠APQ+∠QPR

Now, putting values of ∠QPR = y and ∠APR = 127°, we get

127° = 50°+ y

Or, y = 77°

Thus, the values of x and y are calculated as:

x = 50° and y = 77°

6. In Fig. 6.27, PQ and RS are two mirrors placed parallel to each other. An incident ray AB strikes the mirror PQ at B, the reflected ray moves along the path BC and strikes the mirror RS at C and again reflects back along CD. Prove that AB || CD.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6

Solution:

First, draw two lines, BE and CF, such that BE ⊥ PQ and CF ⊥ RS.

Now, since PQ || RS,

So, BE || CF

Ncert solutions class 9 chapter 6-14

We know that,

Angle of incidence = Angle of reflection (By the law of reflection)

So,

∠1 = ∠2 and

∠3 = ∠4

We also know that alternate interior angles are equal. Here, BE ⊥ CF and the transversal line BC cuts them at B and C

So, ∠2 = ∠3 (As they are alternate interior angles)

Now, ∠1 +∠2 = ∠3 +∠4

Or, ∠ABC = ∠DCB

So, AB || CD (alternate interior angles are equal).

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 had only 2 exercises and with this our chapter 6 is finished.

Sharing Is Caring:

Leave a comment